Çayın Mucize Özellikleri

Çay, doğu toplumlarında ve ülkemizde en çok tüketilen keyif içkilerinin başında gelir. Günün hangi saati olursa olsun taze ve sıcak bir çaya hayır diyebilecek insan yok gibidir. Lezzetinin güzelliğinden mi yoksa bağımlılık yaptığı için midir bilinmez ama her yaştan, her kültürden, her milletten insanın severek içtiği ortak tat çaydır. Çay içildiğinde insanı uyanık ve zinde tutuyor ve kahve gibi fazla kafein içermediğinden yan etkisi de bulunmuyor. Alkolden önce içilen birkaç bardak çay zararlı etkilerinin azaltılmasında faydalı oluyor. Burada saymaya başlarsak; tansiyondan kolestrole, şekerden kalp rahatsızlıklarına kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiğini söyleyebiliriz. Tabiki her şeyde olduğu gibi çayın da fazlası insan vücuduna çeşitli etkilerde bulunabilir. Ama biz burada taze çayın etkilerinden değil de, demlikte kalan çayı ne şekilde değerlendirebileceğiniz konusunda birkaç değerli bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Çay; içinde barındırdığı bir takım mineral ve vitaminler sayesinde saçınızı besleyip parlaklık kazandırabilir. Banyoya girmeden önce demlikte kalan çayı süzün ve bir su bardağına doldurun. Son şampuanlama da bittikten sonra saçınızı çay ile güzelce durulayın. Çıktığınızda saçlarınızdaki parlaklığa inanamayacaksınız.

Gün boyu ayakkabı içine hapsolan ve koku yapan ayaklar için de çay bir numaralı ve uygulaması en kolay çözümlerden biri. Ayaklarınızın sığabileceği bir leğeni ılık çay ile doldurun. On gün boyunca ve geceleri yatmadan önce sadece on dakikalık bir zaman ayırma ile ayak kokusundan kurtulabilirsiniz. Ilık suyun ayaklarınıza verdiği rahatlık ise günün bütün yorgunluğunu üzerinizden atmak için büyük bir fırsat.

Çayın ten üzerinde de önemli etkileri var. Özellikle yağlı ciltlerin dengeli ve ipeksi bir görünüme kazanması için yapılması gereken birkaç basit çözüm var. Duşunuzu aldıktan sonra çay ile vücunuza masaj yapın ve sonra kendinizi yenilenmiş hissederek iç çamaşırlarınızı giyin. Çay masajı cildinizde balsam etkisi gösterecek ve teninizin bebek hassasiyetinde olduğunu farkedeceksiniz.

İçinde bulunduğumuz soğuk kış günlerinde birçok insan boğaz ağrısından şikayetci ve herkes kulaktan dolma bilgiler ile ilaçlardan medet umar durumda. Çay burada da imdadınıza yetişiytor. Posası süzülmüş soğuk çayı gargara yaparak birkaç gün kullandığınızda boğazınızda hissedeilir bir rahatlama olduğunu gözlemleyeceksiniz.

Ayrıca küçük yaraların temizlenmesinde, çaya batırlımış temiz bir pamuk iyi bir pansuman ilacı olabilmektedir. Çayda bulunan antibiyotik etkisi yaraların çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.

Gözlerdeki şişkinliğin ve çapaklanmanın giderilmesinde de çayın çok büyük yardımları vardır. Sıcak çay buharı ya da soğuk çay kompressi gözlerinize iyi gelebilir.

Ellerinize sinen balık ve yağ kokusundan kurtulmak için çaydan faydalanabilirsiniz. Ellerinizi birazcık soğuk veya ılık çay ile ovmanız yeterli gelecektir.

Buzdolabınızdaki kötü kokulardan kurtulmak için demlikte kalan çayı süzüp posalarını kurutun. Bir kap içinde buzdolabının orta raflarından birine koyduğunuzda eski kötü kokuların gittiğine şahit olacaksınız.


 ''Zamanı Durduran 9 Besin Maddesi'' başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.