Genç Kalmamızı Sağlayan Besinler

Sağlıklı bir hayat sürmek ile tüketilen gıdalar arasındaki güçlü bağ herkes tarafından bilinse de uygulamak sanıldığı kadar kolay olmuyor. Uzmanlar; gıda seçimindeki doğru ve isabetli tercihler ile hem daha sağlıklı, hem daha fit ve hem de daha genç görünmenin mümkün olduğunu belirtiyorlar. Bunun için sofralarımızdan eksik etmememiz gereken 9 gıda maddesi ve faydaları şu şekilde sıralanıyor:

Havuç:

İçeriğinde barındırdığı A vitamini ile göz ve cildimize büyük faydaları bulunan havuç düzenli tüketildiğinde sinir sistemine de katkıda bulunuyor. Cilde parlaklık verirken hem nemlenmesini sağlıyor hem de yenilenmesine yardımcı oluyor. Kalp dostu olan havuç ayrıca iltihaplı hastalıkların iyileşmesinde süreci hızlandırıyor ve kabızlığa da iyi geliyor.

Az yağlı yoğurt:

Sofralarımızın vazgeçilmezi olan yoğurt içinde ürettiği faydalı bakterilerle sindirim sistemine etkide bulunuyor ve rahatlama hissi veriyor. Özellikle kadınlarda mide problemlerinin giderilmesinde ve üreme yolları enfeksiyonlarında riskleri minimuma indirecek bir güce de sahip. Son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki düzenli olarak tüketilen az yağlı yoğurdun meme kanserini tetikleyen faktörleri ortadan kaldırdığı tespit edilmiştir.

Brokoli:

Cildin yenilenmesi ve yaşlanmayı geciktirme etkilerini bünyesinde barındır. Antioksidan özelliği ile cilt kanserine karşı üstün koruma sağlar. Cildimizin esnekliğini yitirmesini geciktirerek çürüme ve morarma gibi dış etkenlerde zırh etkisi yapar. Akne oluşumunu durdurur, cilt kuruluğunu azaltır. Ayrıca sindirim sistemi rahatsızlıklarının giderilmesinde üstün rol oynamaktadır.

Balık:

Vücudumuzun ihtiyacı olan omega 3 yağ asitleri en çok balıkta bulunur. Haftada 2-3 kez tüketildiğinde hipertansiyon, depresyon ve kalp rahatsızlıklarında önemli oranda düzelme görüldüğü tespit edilmiştir. Eklem ağrısı rahatsızlıklarında etkili olan balık; hücre zarını güçlendirdiğinden dolayı cildimizde tazelik ve zindelik sağlar.

D vitamini destekli süt ve portakal suyu:

Özellikle kadınların günlük olarak belli miktarlarda D vitaminine ihtiyaçları oluyor. Bağırsaklarda emilen kalsiyum kemiklere son derece faydalı. D vitamini eksikliği kemiklerde güç kaybına sebep olan osteoporozun yanında MS, meme ve yumurtalık kanseri ve diyabet gibi tehditleri beraberinde getiriyor. Amerikalı bilim adamları yaptıkları araştırmalarda D vitamininin yumurtalık ve bağırsak kanserini önleyici niteliklere sahip olduğunu saptadılar.

Kivi:

Tansiyon, kan şekeri ve kolestrol düzenleyici etkileri yüksektir. Tam bir C vitamini deposu olan kivi hücre DNA'sının korunmasında baş rollerdedir. Mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin salgılanmasında yardımcı olur, cildi güzelleştirir.

Çilek yada böğürtlen:

Aynı aileden olan kızılcık ve ahududu gibi meyveler kanserojen maddelerin vücuda girmesini engelleyerek aynı şarapta olduğu gibi hücre yenileyici ve onarıcı antokyan maddesini içerirler. Bu madde; mide, bağırsak ve meme kanseri etkilerini azaltarak güçlü antioksidan etki bırakır. C vitamini zengini olan bu meyveler cildin yıllara meydan okumasına da katkıda bulunurlar.

Fasulye:

Lif ve protein açısından zengin bir içeriğe sahip olan fasulyeyi haftada en az bir kez tüketmekte fayda var. Kadınlara mahsus olan kanser risklerinin azaltılmasında ve kadınsal hormonların dengelenmesinde belirleyici etkiye sahiptir. Lifleri sayesinde cildimizin güçlü ve parlak görülmesini sağlar.