Renkler ve Hayatımızdaki Yerleri

Renk; ışığın göz retinasına ulaştığı anda ortaya çıkan beyin algısıdır. Bu algı maddeler üzerine çarpan ışığın soğurulduktan sonra dalgalar halinde yansımasıyla renkleri meydana getirir. Bütün dalga boyları ayna anda göze çarparsa beyin tarafından beyaz olarak algılanır. Işık olmadığında yansıma olmayacağından siyah renk algısı oluşur.

Kırmızı, sarı ve turuncu sıcak renkleri; yeşil, mor ve mavi ise soğuk renkleri temsil eder.

Beyaz; içinde bütün tonları barındıran tek renktir. Dolayısıyla renklerin kaynağı denilebilir. Bu yüzden olacak ki anlam bakımından en güçlü renk beyazdır. Temizlik, saflık, güven, istikrar ve huzuru temsil eder. Bulunduğu ortama genişlik ve ferahlık verir. Tedavi edici özelliği vardır. Hastaneler, hemşire kıyafetleri ve ilaç kutularında beyaz tercih edilir. İç giyim ürünlerinde beyaz kullanılması kişinin kendisini temiz ve güvende hissetmesine yardımcı olur.

Siyah; aslında bir renk değildir. Ve doğada siyah renk bulunmaz. Sıkıntı, yalnızlık, ölüm, endişe, hüzün ve matem gibi manalarının yanında güç, asalet, tutku, ağırbaşlılık ve hırs gibi anlamlar da yüklenmiştir.

Sarı; renkler arasında en parlak olanıdır. Bulunduğu ortamlarda ilham verme özelliğinin yanında sevinç, zeka, özlem, coşku, cesaret ve zihin açıcı etkiler de gösterir. Dikkat çekici özelliğinden dolayı taksilerin rengi sarıdır. Güzel sonbahar günlerinin hüznü de sarı ile ifade edilir.

Mavi; dünyamızdaki en bol bulunan renktir. Sonsuzluğu ve özgürlüğü çağrıştırır. İçinde sonsuz evrenin enerjisini taşır. İnsan üzerindeki gerginliği alır, tansiyonu düşürür ve sakinleştirir. Nazar boncuğunun mavi olmasının sebebi de budur. Okul duvarlarındaki mavilik çocuklaın daha uysal olmasını sağlar.

Kırmızı; renkler arasında en uzun dalga boyuna sahip olandır. Dinamikliği, canlılığı, gençliği, neşeyi, azmi, mutluluğu, aşkı ve şehveti anlatırken kırmızı kullanılır. İştah açıcı özelliğinden dolayı bütün gıda maddelerinin ve llogolarının rengi kırmızıdır. İnsan üzerinde heyecan, arzu ve kışkırtıcı etkileri vardır. Bu yüzden özellikle fantazi iç giyim ürünlerinde kırmızı en tercih edilen renktir.