Alışverişte Online Dönemi

İçinde bulunduğumuz yüzyıl, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeye paralel olarak ticarette algıların değiştiğini ve eski kuralların geçerliliğini yitirdiğini göstermektedir. Bu hızlı gelişme, toplumsal ve ekonomik doğrultuda yeni dönüşümlere sebep olmuş, çağın bilgi toplumu olma konusunda çok yol kat ettiğini ortaya çıkarmıştır. Bu şuura sahip toplumların, gittikçe büyüyen global dünya ticaretinde söz sahibi olabilmesi ancak elektronik ticaret ile mümkün olabilecektir. Ülkemizin gelişmiş dünya ekonomileri ile rekabet etmesi, hiç kuşkusuz bilgi ve teknoloji üretebilmesi, endüstriye uygulayabilmesi ve toplumsal faydaya dönüştürebilmesi ile sağlanacaktır. Dünya ticaret tarihinde, paranın ve matbaanın icadından sonraki en büyük gelişme elektronik ticaretin tüm dünyaya yayılmasıdır. E-ticaretin dünya para trafiğinde ulaştığı nokta, geleneksel ekonomi yöntemlerini bir kenara iterek kendi kurallarını yaratmakta ve küresel ekonominin yeniden şekillenmesine olanak tanımaktadır.

Yapılan araştırmalar, insanların internet üzerinden yaptığı alışverişlerde bir numaralı materyalin giysi olduğunu göstermektedir. Akıllı iletişim cihazlarının hayatımıza hızlı girişi özellikle kadınların mağaza mağaza dolaşıp zaman kaybetmesinin önüne geçmiş ve bulunduğu yerden binlerce ürüne kolayca ulaşabilmesine olanak sağlamıştır. Birçok yerli ve yabancı markaya ait ürünlerin aynı noktadan zahmetsizce teşhir edilmesi ve online olarak satın alınabilmesi tüketiciler tarafından büyük bir kolaylık olarak algılanmaktadır. Özellikle bayanlar, iç giyim ürünleri ile ilgili gerçekleştirecekleri alışverişlerde online yolları tercih etmektedirler. Fantazi iç giyim ürünlerini satın alırken yaşanan tedirginlikler ve istenilen tarzda ürünün her mağazada yer almaması da kadınları online alışverişe teşvik etmektedir. Bunda en büyük etken; kimse tarafından daha önce giyilip denenmemiş ve ilk kez kendisinin açacağı paketle hijyen kurallarına uygun olarak satın alabilmek yatmaktadır. Günün her saatinde, yerinden kalkmadan, trafikte takılmadan, tezgâhtarların kaprisleriyle uğraşmadan, ödeme kuyruğu beklemeden ve paket taşıma zahmetine girmeden beğendiği ürünler arasında tercih yapmanın en güvenilir ve en hızlı yolu online alışveriş yapmaktır. Böylelikle kişi alışverişten kazandığı zamanı daha verimli alanlarda kullanma imkânı kazanmaktadır.

Ülkemizde iç giyim ürünlerini internet üzerinden satan birçok e-ticaret sitesi bulunmaktadır. Bu sitelerden yapılan alışverişlerin güvenliği en yeni teknolojik alt yapı desteği ile sağlanmalıdır. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde, internet sitesi, banka ve müşteri arasındaki bağ, yüksek güvenlik önlemlerini bünyesinde barındıran aracı kurumlar vasıtası ile sağlanmaktadır. Bu kurumlar, tüketicinin kartı ile yapılabilecek tüm sahtekârlıkların önüne geçebilmektedir. Tüketicinin internet sitesi aracılığıyla yapacağı alışverişte kendini güvende hissetmesi en doğal hakkıdır. Bu hakkı müşterisine altın tepside sunabilen e-ticaret siteleri uzun yıllar varlıklarını sürdürebilecektir.