Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüz sağlık sorunlarının başında gelen en büyük tehlike şüphesiz ki dengesiz ve sağlıksız beslenme ile beraber seyreden obezitedir. Beslenme alışkanlıklarımızdaki değişimler ve hızlı beslenmenin vücut üzerindeki etkileri obeziteyi tetikleyen en büyük etkenlerden sayılabilir. Birçok insan ya obez olduğunun farkında değil yada bunu kabullenmek istemiyor.

Mağazada gördüğü güzel bir iç giyim ya da çok seksi bir fantazi iç giyim ürününü giyebilmeyi ve modellerin üzerindeki gibi taşımayı hangi bayan istemez? Ya da body giymek istemeyen bir erkek var mıdır? Bunlar yapılabilir elbette ancak, bedelini ödemek kaydıyla... Kıyafetlerini eskisi gibi hoş taşımadığını fark eden birçok insan , kurtuluşu diyet yapmakta buluyor. Ama bilinçsizce yapılan bir diyetin yarardan ziyade zarar vereceği gerçeği gözden kaçırılmamalıdır. Sizlere bu makalemizde; diyet yapılarken fark edilmeyen hatalardan bahsetmek istiyoruz.

Hızlı yemek yemek sadece yarışmalarda kazanç sağlıyor. Diğer zamanlarda gereğinden hızlı bir şekilde yemeğinizi tüketmek fayda yerine metabolizmanıza zarar veriyor. Yemek zamanınız özel olmalı ve aceleye getirilmemelidir. Günlük hayatın koşuşturmacası içinde yemeği öylesine geçiştirmek (diyet menüsü de olsa) kilo vereyim derken almanıza sebep olabilir. Günün her öğünündeki lokmalarınızı tane tane yiyin ve yediğinizden zevk almaya bakın. Az yiyerek formda kalınacağı hatası birçok diyet yapan kişinin yanlış bildiği doğrulardandır. Kahvaltı yapmamak, öğlen çok yiyip akşam daha hafif gıdalar tüketmek yanlış bir inanıştır. Doğrusu ise; kahvaltıda dengeli kalori ile ve lifli gıdalarla güçlendirilmiş besleyici bir öğün olmasıdır. Öğlen ve akşam öğünlerinde ise vitamin ve protein açısından aşırıya kaçmamak şartıyla az ve sık bir beslenme tarzı benimsenmelidir.

Uzmanların yaptığı araştırmaya göre insanların büyük çoğunluğu günlük alması gereken kalorinin yüzde 25’ini içeceklerinden temin etmektedirler. Şekerli çay ve kahve, konsantre meyve suları ve asitli içecekler farkında olmadan sinsice kilo almamıza sebep olmaktadır. Bahsi geçen içecekler; besin değeri açısından son derece düşük ama kalori açısından zengin bir içeriğe sahiptir. İçeceklerde şekersiz olanlara yönelmek ve günlük sayıyı dengelemek kalori açısından size tasarruf sağlayacaktır.

Salata, diyet yapanların ana yemeğidir. Birçok restaurant bunun farkında ve menülerinde salata ağırlıklı listelere yer vermektedirler. Ancak salatalara ilave edilen ekstra soslar, yağlar ve bir takım malzemeler farkında olmadan sizi diyetinizden uzaklaştırabilir. Ne yiyeceğinizin farkında olarak vereceğiniz siparişler bu konuda size yardımcı olacak ve süslü kocaman tabaklara kanmamayı alışkanlık haline getirebileceksiniz. Restaurantlar önce sizin gözünüzü sonra karnınızı doyurmayı hedeflemektedir. Buna itibar etmeyip porsiyonlarınızı makul seviyede tutmak, sağlıklı beslenmenin gizli kurallarından birini yerine getirmenize vesile olacaktır.

Medya, güzel kadın imajı olarak insanlara zayıf ve sıska modelleri sunmaktadır. Ancak yemek kültürümüzdeki değişimler ve sağlık sorunlarındaki artışlar bundan sonraki süreçte daha kilolu insanlar görebileceğimiz anlamına geliyor. Eskiler “bir dirhem et, bin ayıp örter” derken günümüz obezlerini kastetmemişlerdir. Güzel olmak için illa zayıf olmak şart değildir. Giysilerinizi üzerinizde zevkle ve güvenle taşıyabiliyorsanız, eşiniz yada sevgiliniz tarafından beğeniliyorsanız sizin için problem yok demektir. Yemeklerinizi şölene çevirirken sağlıklı ve dengeli beslenmeyi göz ardı etmediğiniz sürece vücudunuz sizi üzmeyecektir.


Burcunuza Göre Diyet Önerileri konulu makalemiz de dikkatinizi çekebilir!