Eski Çağlardan Günümüze Korse Kullanımı

Korse çok eski çağlardan bu yana, kadınlar tarafından kullanılmıştır. 1800'lü yılların sonlarına doğru Avrupalı kadınlar tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. O yıllarda korseler, çelik materyaller ve balina kemiği kullanılarak imal ediliyordu. İlk başlarda dik durmakta zorlanan narin vücutlu kadınlar için bir sağlık gereci olarak düşünülen korse, daha sonraki dönemlerde görselliğine de önem verilerek iç çamaşırı sınıfına girmiştir.

Avrupalı kadınlar korselerini bağlamak için mutlaka bir yardımcıya ihtiyaç duyarlardı. Korse ne kadar sıkı bağlanırsa kadının gücünü ve ihtişamını, sıkı bağlanmadığında ise, gevşekliği ve zayıflığı temsil ediyordu. Zaman zaman korseler öyle sıkı bağlanırdı ki zaman zaman baygınlık geçiren kadınlar bile olurdu.

Modern çağlara gelindiğinde ise artık korseler elastik kumaştan çeşitli renk ve desenlerle daha şık, kullanışlı ve sağlıklı bir iç giyim kıyafeti olarak üretilmeye başlandı. Günümüzde birçok kadın artık blue jean veya şık bir ceketin altına giydiği korseyle kendine olan güvenini gün yüzüne çıkararak 10 bedene kadar küçültme sağlayabiliyorlar.. Hatta çılgın ve renkli bir gece geçirmek isteyen çiftler için parlak deriden üzeri metal aksesuarlarla süslenmiş bir şekle bürünerek fantazi iç giyim kıyafetleri arasında da yerini almıştır.

İlk dönemlerde tek çeşit olarak üretilen korselerin günümüzde elbise korsesi, body korse, paçalı korse, mide ve karın korsesi, etek korse ve külot korse şeklinde bol çeşitleri bulunmaktadır. Artık Madonna, Beyonce ve Lady Gaga gibi birçok ünlü sanatçı da korseyi sahne kostümü olarak şovlarında kullanmaktadırlar.


Madonna'nın Korsesi isimli makalemizi BURADAN okuyabilirsiniz.