Sevgililer Günü'nün Tarihçesi

14 Şubat dünyanın birçok ülkesinde Sevgililer Günü olarak kutlanan özel bir gündür. Geçmişi Antik Roma döneminde yaşayan Valentine isimli bir rahip adına ilan edilen bayram günü kutlamalarına dayanır..

Aslında Şubat ayının kutsallığı daha da eskilerden, Antik Yunan dönemlerinden gelmektedir. Tanrı Zeus ve eşi Hera’nın Şubat ayında evlendiğine inanılmakta ve kutsallık buradan kaynaklanmaktadır. Roma İmparatorluğu'nda her 15 Şubat günü bereket tanrısı Lupercus adına din adamları tarafından keçiler kurban edilirdi. Keçinin derisinden aldığı bir parçayı kafasının üzerine koyan rahipler, bütün Roma’yı dolaşır ve yolda gördükleri herkese dokunurlardı. Özellikle genç kızlar bu dokunuşu Tanrı adına yaparlar ve doğurganlıklarının artacağına inanırlardı. Bu törenden bir gün önce yani 14 Şubat tarihinde ise yazılı kuralar çekilir, genç erkekler ve kızlar birbirlerine gün boyunca eşlik ederlerdi. Ancak bu gelenek daha sonraları kilisenin baskısı ile yasaklanmıştır.

Bir başka Ortaçağ inanışına göre ise 14 Şubat tarihi İngiltere ve Fransa’da kuşların çiftleşme günü olarak kutlanmaktadır. Kuşlara özel olan bu gün sevgilileri de harekete geçirmiş olacak ki birbirlerine güzel sözler yazan notlar verirler ve birbirlerine “Valentine” diye seslenirlerdi. Bazı tarihçiler ise bu bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ve Sevgililer Günü kutlamalarının bir efsaneden ibaret olduğunu bildirmektedirler. Ama tarihi kaynaklara göre 14. yüzyıl Avrupası’nda Valentine Günü olarak kutlama ve hediyeleşmelerin olduğu belgelenmiştir. Posta ile gönderilen ilk Sevgililer Günü kartı Amerika’da 14 Şubat 1800 tarihinde Esther Howland tarafından gerçekleştirilmiştir. O günden sonra, sevgi sözcükleri ve şiir yazılı posta kartlarının kullanımı tüm dünyaya yayılmıştır. Sevgililer Gününde yapılan alışverişler ülke ekonomilerine de ciddi katkılar sağlamaktadır. İnternet teknolojisi bu kadar yaygınlaşmadan önce tüm dünyada Sevgililer Gününde yaklaşık 1.5 milyar posta kartı gönderildiği tahmin ediliyordu.

Sevgililer gününde çiftlerin birbirlerine hediye vermesi çok yaygın bir gelenektir. Bu hediyeler arasında en çok tercih edileni çiçektir. Günün ruhu ile bütünleşen bir buket çiçek özellikle kadınları çok mutlu eder. Hediye olarak çiçek vermek erkek için de büyük kolaylıktır. Hem hediyenin beğenilmeme ihtimali yoktur hem de seçimi kolaydır. Sevgililer Gününe daha özel hazırlanan çiftler de vardır. Baş başa yenilen romantik bir yemek gecenin özel olması için güzel bir başlangıçtır. Kimi çiftler gecenin hararetini artırmak için hediyelerini aşkın ve tutkunun rengi olan kırmızı bir iç çamaşırı olarak seçerler ve bunda da başarılı olurlar. Bu yüzden Sevgililer Gününe özel olarak üretilen birçok iç giyim ürünü kırmızıdır. 14 Şubat; evlilik tekliflerinin en çok yapıldığı ve küs olan sevgililerin barıştığı özel bir gündür. Tam aksi olarak ise bu günü önemsemeyen veya unutan çiftler için ise kara bir gündür.

Sevgilinizi böyle bir günde mutlu etmek istiyorsanız hediyenizin yanına küçük bir sevgi notu ya da şiir eklemeyi unutmayın. Bazen birkaç kelime en güzel hediyeden bile daha etkili olabilmektedir.


 ''Balayı İç Giyimi'' başlıklı makalemiz de ilginizi çekebilir.